Η συχνοουρία που δεν οφείλεται στην υπερκατανάλωση υγρών ή σε λοιμώξεις μπορεί να υποκρύπτει πολύ σοβαρές παθήσεις.

Η συχνοουρία ( το σύνδρομο της υπερλειτουργικής ή υπερδραστήριας κύστης) παρουσιάζεται όταν κάποιος επισκέπτεται την τουαλέτα 10-20 φορές το 24ώρο. Φυσιολογικά η κύστη αδειάζει 4-5 φορές την ημέρα και ενδεχομένως μια φορά το βράδυ. Η χωρητικότητα της κύστεως είναι μεταξύ 300 και 500 κ.εκ. και μόλις φτάσει σε αυτά τα επίπεδα υπάρχει φυσιολογική επιθυμία για ούρηση, ώστε να αδιάσει η κύστη.

Η συχνοουρία μπορεί να εμφανίζεται είτε την ημέρα είτε την νύχτα (νυχτοουρία). Ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, μπορεί να υπάρχουν συνδυαστικά και άλλα συμπτώματα (πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης /ασυνήθιστο χρώμα ή οσμή ούρων).

Αρκετοί πιστεύουν ότι η συχνουρία συνδέεται με την προχωρημένη ηλικία και τη γενικότερη κακή κατάσταση της υγείας, ωστόσο είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να υποκρύπτει πολύ σοβαρές παθήσεις και θα πρέπει να διερευνάται εξονυχιστικά  από εξειδικευμένο ουρολόγο.

Συχνοουρία

Α. Εμφανίζεται σε περιπτώσεις πρόσληψης άφθονων υγρών και διουρητικών ουσιών (τσάι / καφές /ποτά). Είναι η πιο αθώα μορφή συχνοουρίας και μπορεί εύκολα να περιοριστεί με την μείωση της πρόσληψης υγρών.

Β. Εμφανίζεται σε παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρίτιδα, ψυχοπάθειες και στη καρδιακή ανεπάρκεια (συνήθως υπάρχει νυχτοουρία).

Γ. Σε περιπτώσεις λοιμώξεων, φλεγμονών των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος (κύστη, προστάτης, έσω των γεννητικών οργάνων των γυναικών).

Δ. Συχνά εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη λόγω πίεσης της μήτρας.

Ε. Μπορεί να προκληθεί από λιθίαση κύστης, καθώς μετά από κάθε ούρηση,   παραμένει μεγάλη ποσότητα υπολειπόμενου ούρου.

Ζ. Μπορεί να υποκρύπτει tumor in situ (όγκος εν τω γεννάσθαι), διογκώσεις στον προστάτη, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη κ.λ.π.

Η συχνουρία  μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα, την εργασία, τον ύπνο και γενικότερα την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εάν δεν υπάρχει προφανής αιτία της συχνοουρίας (όπως υπερκατανάλωση υγρών και διουρητικών ουσιών ή κάποια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα), ο ασθενής χρειάζεται να το διερευνήσει περαιτέρω και να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο ουρολόγο και να εξεταστεί μήπως υποκρύπτεται νευροπάθεια.

*Φωτογραφία: cvvnet.org