Η ιατρική επιστήμη έχει ως στόχο τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ο εξειδικευμένος ιατρός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το ιστορικό, την κλινική εξέταση, την βιολογική κατάσταση, την ηλικία του κάθε ασθενούς για να σχεδιάσει την κατάλληλη θεραπεία του.

Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία πρέπει να είναι αρωγός της ιατρικής επιστήμης και όχι να την υποκαθιστά. Λόγω της κακής χρήσης της τεχνολογίας και με σκοπό το κέρδος γίνονται υπερβολικά πολλές επεμβάσεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Καρκίνος στο ουροποιητικό σύστημα:

Την τελευταία δεκαετία πραγματοποιούνται περιττές επεμβάσεις σε ασθενείς που οι παθήσεις τους είτε είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο ή οι ασθενείς είναι σε μεγάλη ηλίκια (οπότε είναι και  επικίνδυνο) είτε το χειρουργείο δεν χρειάζεται καθόλου και μπορεί η πάθηση τους να αντιμετωπιστεί  με πιο συντηρητικές θεραπείες.

Καλοήθη υπερτροφία του προστάτου:

Τα ενοχλήματα που εμφανίζονται στην καλοήθη υπετροφία του προστάτη (ΚΥΠ) και στον Καρκίνο του Προστάτη είναι παραπλήσια, οπότε η επίσκεψη σας σε ένα εξειδικευμένο ουρολόγο είναι απαραίτητα για να σας κατευθύνει κατάλληλα. 

Ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία:

Η αύξηση των ελάχιστων επεμβατικών χειρουργείων σε περιστατικά τα οποία δεν χρειάζονται τα χειρουργεία. Ένα παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις λιθίασης του ουροποιητικού. Οι πέτρες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βεβαίως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ, αλλά  κάποιες πέτρες δεν χρειάζεται καν να τις πειράξουμε. 

Κατάχρηση αντιβιοτικών:

Αν η λοίμωξη δεν είναι αποδεδειγμένα τεκμηριομένη εργαστηριακά και είναι ασυμπτωματική η χρήση των αντιβιοτικών είναι άσκοπη.

Εμπορικές παθήσεις:

Όλο και περισσότερες θεραπείες παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ή τα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν τα φλέγοντα ζητήματα, όπως τη σεξουαλική δυσλειτουργία, τη πρόωρη εκσπερμάτωση  ή τη μορφολογία του πέους (μήκος, μέγεθος, σχήμα βαλάνου). 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα της Βέροιας Λαός: 

https://www.laosnews.gr/article/80029-epilektikh-kai-eksatomikeumenh-therapeia-se-kathe-ourol