Από τις συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού στις γυναίκες είναι η #κολπίτιδα, οι #ουρολοιμώξεις και η#λιθίαση στο ουροποιητικό σύστημα.

Παρακάτω σας παραθέτω σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις 


 Κολπίτιδα: Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή που οφείλεται σε λοίμωξη του κόλπου από μύκητες, βακτήρια, παράσιτα κ.λ.π. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να έχει από τσούξιμο, φαγούρα, ερυθρότητα, δύσοσμα υγρά. Το καλοκαίρι παρουσιάζει έξαρση λόγω της ιδιαίτερης υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιό ή από σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται μετά την ερωτική επαφή. Αν και στις περισσότερες μορφές κολπίτιδας η θεραπεία είναι απλή, όταν παραμεληθεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.


 Ουρολοιμώξη: Η ουρολοίμωξη αναφέρεται σε φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς. Μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη είτε στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα), είτε στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα). Το καλοκαίρι, η ουρολοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια από τη θάλασσα, την πλαζ, τα αποδυτήρια ή από χώρους με ιδιαίτερη υγρασία. Επίσης, η αφυδάτωση (έλλειψη πρόσληψης υγρών) και η εφίδρωση μπορεί να προκαλέσουν καταστολή στο ανοσοποιητικό. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνοουρία, επιτακτική ούρηση, καύσο κατά την ούρηση, ενδεχομένως αιματουρία. Είναι πολύ βασικό η οξεία ουρολοίμωξη να θεραπεύεται πλήρως, διότι, αν δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταπηδήσει στο στάδιο της χρόνιας, η οποία μπορεί να εξελιχτεί σ’ ένα πραγματικό βάσανο για τη γυναίκα. Εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφτείτε εγκαίρως κάποιον έμπειρο ουρολόγο, καθώς παρόμοια εμφανίζονται και σε άλλες νόσους, όπως διάμεση κυστίτιδα (σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης), υπεραισθησία κύστης, κάποιος όγκος (tumor in situ), νεφρογενής κύστη, εγκόλπωμα ουρήθρας, ψυχογενής αστάθεια εξωστήρα, κ.λ.π).


 Λιθίαση: Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται τα κρούσματα κολικού από πέτρα στο νεφρό. Η αφυδάτωση αποτελεί και τη βασικότερη αιτία δημιουργίας λίθου. Καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία,Ιδρώνουμε περισσότερο κι έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα "παγωμένα" ούρα γίνονται πιο πυκνά (πιο κίτρινα) και ο υπερκορεσμός στα άλατα που υπάρχουν μέσα τους προκαλεί εύκολα τη συσσωμάτωσή τους για τη δημιουργία λίθων. Οι τελευταίοι μπορεί να μετακινηθούν στους ουρητήρες και να προκαλέσουν πόνο ή απόφραξη.